pipapo

Foto: pipapoOp tv zegt een hippe vrouw dat ze verlangt naar een nieuwe keuken met een kookeiland en Pipapo. Ik zie meteen allerlei carnavaleske taferelen voor me…

De hele mikmak

Pipo de clown heeft bij deze mevrouw natuurlijk niets te zoeken. Wat wil ze dan wel in haar moderne nieuwe keuken hebben? Een kookeiland met zwevende afzuigkap, een trendy koelvriescombinatie met ijsblokjesmachine, een stoomoven met magnetronfunctie, een geruisloze vaatwasser met lichtprojectie op de vloer – dát is Pipapo. De keukenprinses anno 2019 wil dus een keuken met alles erop en eraan (mit allem Drum und Dran), met alle moderne snufjes. Hoe overbodiger, hoe beter. Bij vriendinnen met gloednieuwe keukens verbaas ik me daar ook telkens over. Zo liet S. trots de kraan zien waar kokend water uit komt voor de thee, en een ingebouwde ontbijtkast naast de keukentafel, zodat ze de broodrooster, melkbekers, ontbijtplankjes en hagelslag ’s ochtends grijpklaar hebben. Het enige dat nog ontbreekt, is een elektrische legkip waar zachtgekookte eieren uit floepen (een ei-Pod, of zo).

Etcetera

Pipapo vind je niet alleen in keukens, maar in alle mogelijke contexten. Op de radio hoorde ik bijvoorbeeld een oudere man klagen dat hij niks kan beginnen met al die digitale Pipapo: of het Instagram of Facebook is, voor hem is de hele santenkraam (overigens ook een leuk woord) overbodig. Ander voorbeeld: een columniste in een vrouwenblad beschrijft het beklemmende gevoel als ze te lang stilstaat bij haar leeftijd, de vergankelijkheid van het leven, Pipapo… De lezer mag zelf invullen wat dat laatste inhoudt. Volgens Duden kun je pipapo als bijwoord beschouwen als het in de betekenis ‘etcetera’; ‘enzovoort’ op het eind van een opsomming staat.

Waar komt Pipapo vandaan? Zeker is alleen dat het niets te maken heeft met Po (zitvlak) en dat het geen figuurtje van Astrid Lindgren was. Misschien is Pipapo gevormd als uitspraakversie voor de oude afkorting etc. p.p. op het eind van een opsomming (Wikipedia). Wat de herkomst ook is, tot vandaag leent zich Pipapo uitstekend voor woordgrapjes, bijvoorbeeld als afkorting voor de Piratenpartei-Podcast (Wikipedia). Maar met politieke Pipapo hou ik me in deze blog niet bezig.

Advertentie