Techtelmechtel

Foto: TechtelmechtelDe dagen na de uitreiking van de Oscars werd er flink gespeculeerd door de boulevardpers: heeft acteur Bradley Cooper, in 2011 nog uitgeroepen tot ‘Sexiest Man Alive’, een Techtelmechtel?

Vermeende affaire

Bij het lezen van Techtelmechtel zou je kunnen denken aan een virus opgelopen door Texaans-Mexicaans eten, maar Amerikaan Bradley Cooper zit in werkelijkheid ergens anders mee. Op de avond van de Oscaruitreiking trad hij samen met filmcollega Lady Gaga op om hun winnende lied ten gehore te brengen. Tijdens dit gezamenlijke optreden gingen de twee opvallend innig met elkaar om en wierpen elkaar voortdurend smachtende blikken toe. Bradley Cooper heeft al jaren een vaste relatie met Irina Shayk. Zou hij nu stiekem een affaire met Lady Gaga hebben?, vroegen zich tal van bladen en belangstellenden op sociale media af. Ook het Duitse roddelblad Gala speculeerde over een Techtelmechtel.

Voor herhaling vatbaar

In het woord Techtelmechtel herkennen we een patroon dat in de taalkunde reduplicatie heet, oftewel herhaling van een woordsegment of lettergreep, zoals bijvoorbeeld ook in multiculti. Maar terwijl bij multiculti duidelijk is dat het een verkorte vorm is van multicultureel, is de herkomst van Techtelmechtel onzeker. In ieder geval is uit het Oostenrijks-Duits van de 18de eeuw al de vorm Dechtlmechtl bekend voor een geheime overeenstemming (DWDS). Een taalkundige van de Universität Vechta geeft twee mogelijke verklaringen. Techtelmechtel zou terug kunnen gaan op het Bargoens (boeventaal), waar tacht(i) zoiets als ‘in het geheim’ betekent. Of ligt het Italiaans aan de basis van Techtelmechtel? De uitdrukking a teco meco ‘onder vier ogen’ betekent letterlijk ‘(ik) met jou, (jij) met mij’. Dat zou wel een erg romantische verklaring zijn voor een woord dat een ordinaire flirt aanduidt. Doe dan maar die boeventaal…

Flirtgedrag

De eerste keer dat ik het woord Techtelmechtel hoorde, was ik zélf het voorwerp van geroddel. Het was mijn collega B. opgevallen dat ik de voorbije weken vaak lichtjes nerveus met een stralende glimlach en in een wolk van parfum het kantoor verliet. Ze smoezelde met collega S. dat ik zeker een Techtelmechtel had. Zonder verdere details te verraden: ik was verliefd en dat kon iedereen toen van mijlenver zien… Ik bezit in elk geval niét het acteertalent van Lady Gaga en haar sexy collega. Zij onthulde namelijk in een tv-programma dat hun flirtgedrag achter de piano pure show was.

Advertentie