wuppen

Foto: wuppenEind december is een drukke periode. Ik klaag tegen K. over wat ik nog allemaal moet doen en vraag me hardop af of ik het zonder hulp wel zal redden. K. antwoordt bemoedigend: ‘Das wuppst du schon alleine!’

Whoopi

Bij het woord wuppen zie ik gelijk een enthousiaste Afro-Amerikaanse non voor me en hoor ik ‘I will follow him‘ op de achtergrond. Hèhè, even afwisseling tussen de gebruikelijke kerstplaten die me op de radio en in winkelcentra tegemoet schallen. Verder heb ik bij wuppen een spontane associatie met een stad nabij Düsseldorf in NRW waar de Wupper doorheen stroomt… Maar K. haalt me weer terug naar de werkelijkheid: als ik nog lang sta te dromen, krijg ik de klus dit jaar zeker niet meer geklaard.

wuppdich

Tussen de kerstdrukte door zie en hoor ik het ineens overal ‘wuppen‘. Op tv zegt de commentator: ‘Anna muss alles alleine wuppen‘ en op Facebook geeft een Berlijns restaurant een update van zijn verbouwing: ‘kleine Arbeiten, noch ein wenig Deko und Schallschutz müssen noch gewuppt werden’. En intussen vraagt menig Duitser zich af hoe we in 2019 weer alles zullen gaan wuppen; het werk, het huishouden, de Familienplanung… Of, anders gezegd: ‘Schaffen wir das?’ Kunnen we het allemaal bolwerken, krijgen we het voor elkaar, hoe spelen we het klaar? Volgens Duden is het werkwoord wuppen van Noord-Duitse oorsprong en kan het in verbinding worden gebracht met de uitdrukking ‘mit einem Wuppdich‘: in een snelle beweging, in een wip.

woeps!

In het werkwoord wuppen is ook het tussenwerpsel wupp(s) ter aanduiding van een plotse beweging te herkennen, als in: ‘wupp war er weg!’ (Duden) – ongeveer hetzelfde als ons Nederlandse woep(s). Ik herinner me een gedisciplineerde Antwerpse hoogleraar die, toen zijn doctorandus P. (no pun intended) trots vertelde dat hij vader werd, niets anders kon uitbrengen dan een geschrokken: Woeps! In dat geval waren een vrolijk Woepie! en een welgemeende felicitatie volgens mij toepasselijker geweest… Maar P. liet zich gelukkig niet van de wijs brengen – en hij heeft uiteindelijk zijn doctoraat én het vaderschap uitstekend gewuppt.

Advertentie