Saftladen

Foto: SaftladenAls je werknemer bent in een Saftladen,  verkoop je de hele dag door hippe sapjes en shakes.  Dat dénken wij tenminste, als Nederlandstaligen. In werkelijkheid is een Saftladen helemaal niet zo goed voor je gezondheid…

Sapbars & smoothiewinkels

Het ultrahippe Berlijn doet uiteraard mee met de laatste trends op het gebied van eten en drinken. Smoothies, shakes en andere vloeibare Vitaminbomben zijn helemaal in en overal te koop voor al wie zich geen dure sapcentrifuge of juicer kan permitteren of te lui is om zelf de staafmixer ter hand te nemen. Zo kun je in de mooie Arminiusmarkthalle in Berlijn-Moabit terecht bij een gespecialiseerde Saftladen die versgeperste vruchten- en groentesapjes verkoopt.

Behalve sapbars en smoothiewinkels kent Berlijn ook een voormalige Saftpresserei. In het oude fabrieksgebouw in de Waldemarstraße worden tegenwoordig geen appels meer geperst, maar het is omgedoopt tot een zogenaamde coworking-space waar een groep onafhankelijke gamers nieuwe spelletjes ontwikkelt. Deze hippe creatievelingen hebben hun collectief ‘Saftladen’ genoemd. Met deze naam verwijzen ze niet alleen naar het historisch erfgoed van de Saftpresserei waar ze werken, maar ze laten ook zien dat ze wel van een geintje houden, en zichzelf niet té serieus nemen. Wieso?

Snerttent

Het woord Saftladen is in het Duits een spottende benaming voor een onprofessioneel bedrijf. Zo noem je een onderneming met een incompetent management of een zaak die producten van slechte kwaliteit verkoopt. Een Saftladen is een echte ‘snerttent’ (Van Dale) die je liever mijdt: in dem Saftladen kaufe ich schon lange nicht mehr! (Duden). Volgens een naslagwerk vermeld in Wikipedia werd Saftladen voor het eerst op die manier gebruikt in Berlijn in de 19e eeuw en wel specifiek voor een apotheek. Een kwakzalver, zouden wij in dat geval misschien zeggen. Later werd de spotnaam Saftladen ook voor waardeloze drankverkopers gebruikt en uiteindelijk uitgebreid naar firma’s met een slechte reputatie in het algemeen, ongeacht of ze vloeistoffen, staafmixers of games op de markt brengen.

Vleessap

Ben je zelf van mening dat je in een Saftladen werkt? Voordat je je baan opzegt, kun je jezelf beter even moed indrinken met een glas ‘Butcher Beef’, oftewel versgeperst rundvleessap (zie n-tv). Jawel: vloeibaar vlees is de nieuwste culinaire trend. Sappig detail: dit product komt niet uit een of andere hippe coworking-space in Berlijn, maar het werd ontwikkeld door een slager uit Trier.

Advertentie