Flitterwochen

Foto: FlitterwochenDe benaming ‘wittebroodsweken‘ verwijst traditioneel naar de feestelijke weken die pasgetrouwde koppels beleven: in vroeger tijden kwam er na de bruiloft alleen witbrood op tafel. In Nederland is witbrood allang geen luxeproduct meer, al weten Nederlanders in Berlijn – die dikwijls moeite hebben met het wat zwaardere Duitse brood – het erg te waarderen. De Duitsers doen natuurlijk niet aan Weißbrotwochen, maar zij spreken van Flitterwochen

Lovertjes

Volgens de Duden komt het eerste deel van Flitterwochen voort uit het Middelhoogduitse woord vlittern, dat ‘fluisteren, giechelen’ en ‘liefkozen’ betekende. Flitterwochen betekent dan zoveel als ‘liefkoosweken’ en drukt de harmonie en tederheid uit die zo typisch is (of zou moeten zijn) voor de periode vlak na het voltrekken van het huwelijk. Volgens een andere verklaring is er een verband met Flitter in de betekenis ‘lovertjes’ of ‘pailletten’ die de bruidskleding sierden (zie Wikipedia). Wat de verklaring ook moge zijn, Flitterwochen is het equivalent van onze wittebroodsweken, al verwijst het in de praktijk meestal naar de huwelijksreis.

Honeymoon

In de vroege 19e eeuw gingen Britse pasgetrouwde koppels wel eens op reis naar mensen die niet bij hun huwelijk aanwezig konden zijn (Wikipedia). Deze ‘bridal tour’ groeide in de 20e eeuw uit tot een romantische en vaak luxueuze vakantie voor kersverse echtparen. Klassieke bestemmingen voor Flitterwochen voldoen aan de kenmerken stralende zonneschijn, een azuurblauwe zee, eindeloze stranden en wuivende palmen. Toen vriendin V. trouwde (haar Wonneproppen zat bij wijze van spreken nog ‘in de kool’) volgden er relaxte Flitterwochen op de Malediven in een chic wellnesshotel. Ook vriendin K. ging met haar Zweedse wederhelft naar de Seychellen voor twee weken pure romantiek. Een huwelijksreis hoeft echter geen Pauschalreise op een exotische bestemming te zijn: een bevriend Belgisch koppel maakte van hun Flitterwochen een culturele rondreis langs verschillende Europese steden.

Huwelijksaanzoek

Niet alleen huwelijksreizen zijn populair, maar het is ook in de mode om de partner op vakantie ten huwelijk te vragen, liefst met een adembenemend panorama op de achtergrond. Zo ging vriend C. op een knie bij Bryce Canyon in de Verenigde Staten, terwijl vriend P. het aanzoek op een berg in Costa Rica deed. Natuurlijk zegt ze dan ja, want anders is de vakantie verpest.

Mijn eigenwijze Berlijnse kameraad M. pakte het helemaal anders aan. Twee dagen voor hij met zijn vriendin op vakantie naar Thailand zou vertrekken, vroeg hij haar ten huwelijk. De vraag op reis stellen vond hij namelijk cliché. M. viste de verlovingsring in de Berlijnse Ringbahn uit zijn zak – dat leek hem een origineler locatie voor een aanzoek. Gelukkig wist zijn vriendin het te waarderen en zo vertrokken ze pas verloofd naar Bangkok. Daar brengen ze momenteel hun witterijstweken door.

Advertenties