Max Mustermann

Foto: Max MustermannToen ik nog maar pas in Duitsland was, hoorde ik op de radio en de tv wel eens praten over Max Mustermann. Zijn naam kwam ik ook tegen op documenten. Dat moest een grote jan zijn, die mijnheer Mustermann

Het duurde even voor ik duidelijkheid had over de identiteit van Max Mustermann. Muster betekent voorbeeld of model. De naam Max Mustermann prijkt op ‘specimens’ van Duitse kredietkaarten, identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen. Zijn handtekening staat op modelbrieven en voorbeelden van formulieren. Kortom, Max Mustermann is een fictieve Duitse man – de John Doe van Duitsland.

Max & Erika

Laatst werd er op mijn werk een workshop gehouden over loonbelasting. De man die de workshop zou leiden kwam een paar minuten te laat. Hij zei dat hij bij het uitstappen uit de auto in de hondenpoep was getrapt en zijn schoen nog snel wilde schoonmaken om ons de stank te besparen. Hij leek mij zo iemand die deze onsmakelijke smoes wel vaker gebruikt om zijn workshops met een losse sfeer te beginnen. Het valt nu eenmaal niet mee om mensen enthousiast te maken voor het onderwerp loonbelasting. Hoe dan ook, toen ik dacht dat de gladjanus eindelijk ter zake kwam, begon hij ineens over Erika, met de woorden: “sie begleitet mich schon lange”. Ging hij nu ook nog eens uitweiden over zijn echtgenote? Nee, zo bleek: in zijn powerpointpresentatie verscheen Erika Mustermann! Aan de hand van haar profiel en een fictief loonstrookje volgde uitleg over de inhoudingen op het loon.

De familie Doorsnee

Zo zit dat dus: Erika Mustermann is dé fictieve Duitse vrouw. Sinds 1982 is deze mevrouw al een paar keer van uiterlijk en van woonplaats veranderd (zie Wikipedia). In een context van marktonderzoek treedt meestal niet de familie Mustermann op, maar hun verre neef Otto Normalverbraucher. Deze doorsneeconsument gaat graag winkelen met Jan Modaal, zijn kameraad uit de Lage Landen. Buurtaal beschrijft de Nederlandse equivalenten en op Wikipedia staat nog een hele lijst met pantoniemen of ‘placeholder names’ in verschillende talen.

Max Mustermann is echt

In werkelijkheid komt de naam Mustermann weinig voor in Duitsland; er schijnt maar een hondertal mensen mee rond te lopen. Waarschijnlijk is de naam een verbastering van Münstermann. Leuk, of misschien juist verontrustend is dat de Duitser Max Mustermann blijkens dit artikel écht bestaat. Hij werd op 14 maart 2003 in Quakenbrück geboren. Anno 2017 is hij volop aan het puberen en snuffelt vast al rond op Facebook. Dat kan wel eens lastig worden, want Facebook heeft al profielen met de naam Max Mustermann verwijderd uit vrees dat ze nep zijn en er kwaad opzet achter zit (zie artikel)…

De doorsnee Duitse Facebookgebruiker heet overigens Christian Müller, is fan van Bayern München en houdt van Nutella (zie artikel).

Advertenties

3 gedachtes over “Max Mustermann

  1. Die Jan Modaal kende ik nog niet, maar klingt overtuigend en ook grappig.
    “Max Mustermann” denk is is geen verbasterd vorm van Münstermann, maar komt van “Muster” van officiele documenten, die als voorbeeld zijn getoond, zoals persoonsbewijsen, die in de wachtzaal van de raadshuis op posters zijn getoond. “Muster” betekend model of patroon. Het lijkt op ambtenaarshumeur om voor een “Muster” de naam “Mustermann” te bedenken.
    Als je het over een typische Duitser hebt, kan je ook de duitse Michel zeggen. Maar dat is wat ouderwets.

    1. Bedankt voor je reactie, Oliver! In het geval van de fictieve familie Mustermann ligt het verband met het woord ‘Muster’ inderdaad voor de hand. De verklaring met Münstermann geldt alleen voor Mustermann als échte familienaam in Duitsland. De Duitse Michel verdient nog een keer een aparte blogbijdrage!

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.