schöntrinken

Foto: schöntrinkenEén op de vier Duitsers heeft last van een ‘herfstblues’, stond laatst in een magazine. Vallende bladeren, dalende temperaturen en donkere wolken leiden bij velen tot een sombere stemming of zelfs depressiviteit. Volgens collega K. bestaat er een remedie: veel wijn. Oftewel: de herfst schöntrinken

Mensen als K. kunnen zich na Feierabend het beste ontspannen met een goede Merlot of gin-tonic. Na een paar glaasjes verdwijnen deadlines en stress als sneeuw voor de zon. Dat geldt ook voor de rimpels die ze ’s ochtends nog in de spiegel bestudeerd hebben. De baas en de huisbaas zijn ineens hun beste vrienden. En wat is het een prachtige herfstdag! Ongeveer dat effect van alcohol is wat in het Duits schöntrinken wordt genoemd.

Lelijke mannen schöntrinken

Maar alcohol blijkt nog andere aangename effecten te hebben: na een paar borrels gaan de mensen om je heen er beter uitzien. In een vrouwenblad lees ik over geëmancipeerde dames die bij het uitgaan steevast Männer schöntrinken. Met voldoende alcohol intus (met drank op) maakt het niet uit waar ze naartoe gaan: in elke club hebben ze de grootste lol en zijn er legio aantrekkelijke mannen om mee te flirten. Ik vraag me af hoe deze gulzige dames zich voelen als ze de volgende ochtend wakker worden naast een vadsige harige vent waar ze in nuchtere toestand in een grote boog omheen zouden lopen. Tsja, im Suff (in dronken toestand) doen mensen wel eens rare dingen. Wie schöntrinkt moet dus ook met de gevolgen leven.

Abwarten und Tee trinken

Uit een studie is gebleken dat schöntrinken ook prima werkt als je dénkt dat je alcohol gedronken hebt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is (wel tonic, maar zonder gin): hier is sprake van het placebo-effect. En dat is maar goed ook, want dat regelmatig én overmatig alcohol drinken schadelijk is voor je gezondheid is ook al vaak aangetoond. Collega K. kan haar herfstdepressie dus net zo goed met druivensap te lijf gaan, toch?!

Ikzelf doe niet aan schöntrinken, maar ik ben een overtuigd aanhanger van het principe Abwarten und Tee trinken: ik wacht rustig af met een kop dampende thee erbij. Die herfst gaat ook wel weer voorbij. En als ik een dipje heb, helpt een kop warme chocolade – aber bitte mit Sahne.

Advertentie