Arschbombe

Foto: ArschbombeDe schoolvakantie is begonnen en er heerst sinds een paar dagen een hittegolf in Berlijn. Er dreigen dus niet alleen lange rijen bij de zwembaden, maar er is ook een groot risico op Arschbomben

 

Bommetjes & splashdiving

Het woord Arschbombe klinkt in deze tijden van terreur in eerste instantie verdacht. Als iemand met een geweer door München loopt en een andere gek met een bijl in de trein wild om zich heen slaat, dan zou je voor minder wantrouwig worden. Gelukkig betreft het bij Arschbombe geen bom in iemands achterwerk. Het woord heeft wel alles met dit lichaamsdeel te maken: de Arschbombe is een sprong in het water waarbij het achterste als eerste in het water plonst. Wikipedia leert mij dat er een Nederlandse equivalent van de Arschbombe bestaat: het bommetje. Ik moet zeggen dat ik er nog nooit van gehoord heb, maar ik ben dan ook niet thuis in het zwemjargon. Het effect van het hoogspattende water doet denken aan een ontploffende bom, vandaar de naam. Deze YouTube-video laat zien dat er wedstrijdjes zijn van mensen die de perfecte Arschbombe proberen uit te voeren. Dat blijkt zelfs een sport te zijn die officieel splashdiving heet.

Zwembandjes & Arschgeweih

Kinderen hebben er de grootste lol in om met Arschbomben zwembaden onveilig te maken. Dat mocht ik pas weer ondervinden toen ik naar een Berlijns openluchtzwembad ging. Eigenlijk weet je vantevoren dat je er in de zomerdrukte niet kunt zwemmen, maar dat je vooral bezig bent om je een weg te banen tussen dobberende zwembanden en suizende strandballen. Toch doe je het jezelf ieder jaar aan, omdat je bij dit warme weer eigenlijk weinig andere dingen kunt doen. Gelukkig zorgen de volwassenen op de ligweide voor afwisseling. Zij leveren een heuse parade van tatoeages. Zo is naast de Arschbombe ook het Arschgeweih goed vertegenwoordigd in openluchtzwembaden.

Wie zich stoort aan de drukte en de impulsieve Arschbomben in het zwembad kan beter de rust van een meer opzoeken. In Berlijn zijn er genoeg meertjes waar je kunt gaan zwemmen. Je moet er wél rekening houden met een ander verschijnsel: nudisme oftewel FKK, dat ik vorig jaar al beschreef. Aan de oever wemelt het van de lillende buiken (het ándere type ‘zwembandje’), slingerende penissen en flapperende borsten. En hier en daar een verrimpeld Arschgeweih.

Advertentie

4 gedachten over “Arschbombe

  1. Ja, het bommetje! Mij welbekend uit mijn Noordgroninger jeugd (maar gewoon irritant als je ernaast probeert te zwemmen, inderdaad). In het Noors heet het gewoon ‘bombe’, blijkens de Facebookposts van een vriendin van in de 40 die er standaard haar ochtendduik in de fjord mee lijkt te beginnen :).

    1. Bedankt, Nynke. Het ‘bommetje’ is blijkbaar toch bekend! Ook leuk om te weten dat het Noors datzelfde woord gebruikt.

  2. Het bommetje is in Nederland ook bekend van reclamespotjes van de Melkunie: een koe springt in een zwembad en een nat gespatte meneer roept: “ik zei nog zo: GEEN BOMMETJE!!” (1996-97). Nog te vinden op YouTube.
    Inmiddels wordt de frase “ik zei nog zo…” ook gebruikt als er iets misgaat.

Reacties zijn gesloten.