Zappelphilipp

Foto: ZappelphilippJe hebt van die mensen die ergens gaan zitten en vervolgens niet meer bewegen. In de trein, op kantoor of thuis op de bank nemen zij een vaste zithouding aan en die blijft urenlang onveranderd. Ik behoor niet tot deze groep. Ik sta bekend als Zappelphilipp.

Stilzitten alsjeblieft!

“Zit toch eens stil”, zei mijn moeder vroeger al als ik naast haar op de bank zat. Ook nu nog worden mij geregeld geïrriteerde blikken toegeworpen van mensen die naast me mee zitten te schommelen op de bank omdat ik mijn benen niet stil kan houden. Mijn bibberende voetje tegen de tafelpoot heeft al meer dan eens voor ergernis gezorgd. Natuurlijk is het niet mijn bedoeling om mensen te pesten. Gewiebel en geschommel zitten in mijn natuur. Ik ben, laten we zeggen, een beweeglijk type. De zitbal op het werk is dan ook helemaal aan mij besteed. Gelukkig kunnen de collega’s om mijn gestuiter achter de computer lachen.

Zappel-Philipp & Suppen-Kaspar

In Duitsland heet een beweeglijk en onrustig iemand een Zappelphilipp. Daarin valt het werkwoord zappeln te herkennen: trappelen, spartelen. En Philipp is natuurlijk een bekende jongensnaam. Zappel-Philipp is een figuur die bedacht is door de Duitse schrijver Heinrich Hoffmann. In zijn pedagogische werk ‘Struwwelpeter oder lustige Geschichten und drollige Bilder’ (Piet de Smeerpoes) uit 1845 legt hij aan de hand van verhaaltjes uit wat er gebeurt als kinderen zich niet gedragen (hier kun je het boek met de originele tekeningen bekijken). Zo gaat Suppen-Kaspar over een jongetje dat zijn soep niet wil opeten en uiteindelijk verhongert. En Zappel-Philipp is een jongetje dat aan tafel met zijn stoel zit te wippen, tot hij omkiepert en met servies en al op de grond belandt (zie tekening). Beide namen zijn in het Duits intussen gevestigde begrippen, gebruikt om kinderen op het genoemde gedrag te wijzen.

ADHD

Heinrich Hoffmann vatte het gedrag van Zappelphilipp in zijn tijd nog op als opvoedingsprobleem, maar later ging men rusteloosheid bij kinderen als psychische storing behandelen. De gedragsproblematiek die als ADHD wordt aangeduid (in het Duits: ADHS) is ook wel bekend als Zappelphilippsyndrom. 

De psychologen onder jullie die hun diagnose al klaar hebben kan ik geruststellen. Ik ben niet ziekelijk hyperactief, maar hooguit soms een beetje nerveus – bijvoorbeeld als ik sinds weken een blog wil plaatsen en daar door de werkdrukte maar niet aan toe kom. Op zulke momenten gaat de zitbal driftig stuiteren en de tafel hevig daveren.

 

Advertentie

5 gedachten over “Zappelphilipp

  1. Leuk die verhaaltjes van je. Maar nu even over Piet. Het werkwoord is poetsen. Met een t.

    1. Volgens de wikipedia kan het allebei: smeerpoes of smeerpoets …

Reacties zijn gesloten.