Knatsch

Foto: KnatschWir haben Knatsch, zuchtte M. een tijdje geleden. Ze keek er sip bij en zei dat ze erg slecht geslapen had. Wat was er aan de hand?

Geruzie en gejengel

M. vertelde dat haar vriend de hele nacht op de bank had doorgebracht. Aha – ze hebben dus ruzie gehad. Knatsch is een regionaal gebruikt woord uit de spreektaal om te verwijzen naar ruzie, onenigheid, een meningsverschil. Overigens hebben niet alleen koppels wel eens Knatsch, ook politici hebben er last van. En kleine kinderen zijn wel eens knatschig: ze kunnen flink zeuren en jengelen. Vooral tijdens hun koppigheidsfase (in het Duits: Trotzphase) komt dat geregeld voor. Dat staat M. ook nog allemaal te wachten, want ze is in verwachting van haar eerste kindje. Daar heb ik natuurlijk maar over gezwegen om de toestand niet nog erger te maken.

En daarna knutschen

Het werkwoord knatschen is volgens het woordenboek een klanknabootsing van het geluid dat ontstaat als je iets zachts samendrukt. Dat begrijp ik niet helemaal. Zoiets als ons woord ‘knauwen’? Het woordenboek wijst er verder nog op dat knatschen verwant is met knutschen – uitgerekend met het woord dat ‘knuffelen, zoenen, vrijen’ betekent. Bij die klanknabootsing kan ik me nu ineens wél iets voorstellen. En eigenlijk is de verbinding tussen knatschen en knutschen helemaal niet zo gek, want veel koppels leggen hun ruzie weer bij door middel van klef gekus (of nog wat meer actie). Velen verkiezen zelfs deze variant boven het uitpraten van hun meningsverschil.

Hoe M. en haar vriend hun Knatsch weer goedgemaakt hebben, weet ik niet. Maar pas hebben ze wel weer genoten van een romantisch weekendje Barcelona met zijn tweetjes. Het laatste voorlopig, want de baby komt over een paar weken!

3 gedachten over “Knatsch

  1. Je geeft heel leuk commentaar op woorden, die mezelf niet eens opvallen. Een frisse blik van buitenaf op de Duitse taal. Ga zo door. Een HARTELIJKE groet uit Den Haag.

Reacties zijn gesloten.