Entschleunigung

Foto: EntschleunigungMijn horoscoop voor deze week zegt: “gönnen Sie sich nach Feierabend ein bisschen Entschleunigung” (weekblad Grazia). Aan horoscopen hecht ik doorgaans niet veel waarde, maar dit advies neem ik graag ter harte…

Verlangzamen

Hoewel Entschleunigung niet zo lekker klinkt, staat dit woord voor een weldadige handeling. Het werd in 2000 voor het eerst in de Duden opgenomen, wat laat zien dat het een tamelijk jong begrip betreft. En dat geldt ook voor de Nederlandse tegenhanger, ‘onthaasten’, die pas sinds de jaren negentig onder de aandacht is gekomen. Schleunig is een formeel woord dat ‘spoedig’ betekent. Daarvan is het werkwoord beschleunigen (versnellen, bespoedigen) afgeleid. Het tegenovergestelde daarvan is entschleunigen (vertragen, verlangzamen – en ook: onthaasten).

Onthaasten

Entschleunigung is geen typisch Duits fenomeen, maar het is kenmerkend aan de tijd waarin we leven. Tussen ons drukke werk, de boodschappen en alle afspraken door moeten we “bewust kiezen voor ontspanning (…) of voor het verminderen van de eigen stress” (Wikipedia). Die rust blijken we met z’n allen hard nodig te hebben. Stress en een hectisch, gejaagd bestaan kunnen ons ziek maken. Ik kan zo een rijtje vrienden opnoemen met Kreislauf, migraine, maagpijn, een stijve nek, bulten en andere kwalen, vermoedelijk veroorzaakt door stress. Alsof dat nog niet erg genoeg is, ken ik verschillende mensen die een burn-out hebbenn gehad. Ze moesten eerst instorten om het daarna bewust kalmer aan te gaan doen. Voorkomen is beter dan genezen, dus Entschleunigung zou een vast bestanddeel van ons dagelijks leven moeten zijn.

Feierabend

Met mijn Entschleunigung zit het wel goed. Mijn ouders waren het voorbije weekend op bezoek en onder het genot van Kaffee & Kuchen en verse Brezen hebben wij het een paar dagen kalmpjes aan gedaan. Na een drukke werkweek was die bewuste pauze meer dan welkom. Zo gek is die horoscoop van mij nog niet. Laat de Feierabend maar beginnen, we hebben hem verdiend!