Pi mal Daumen

Foto: Pi mal DaumenHet was zondagmiddag en mijn vriendin A. zou bij me langskomen. Ik whatsappte haar om te vragen hoe laat ze er ongeveer zou zijn. Haar antwoord luidde: “Pi mal Daumen in 1 h…

Prima Daune?

Het whatsappje van A. was in meerdere opzichten verhelderend. Niet alleen omdat ik nu duidelijkheid had over haar aankomsttijd. Eindelijk had ik een schriftelijke weergave van de uitdrukking die ik al zo vaak in gesproken Duits had gehoord, maar al die jaren nooit precies kon verstaan. Wat ik steeds heb begrepen was de betekenis, want de onverstaanbare uitdrukking werd steeds uitgesproken bij het maken van een ruwe schatting. Ze moest dus zoiets betekenen als: ‘ongeveer’, ‘om en nabij’.

Oké, ik geef het toe: in feite loop ik al jaren rond in de veronderstelling dat Duitsers die een ruwe schatting maken zoiets zeggen als “prima Daune“. Maar ‘eersteklas dons’, dat sloeg toch helemaal nergens op? Ze moesten in werkelijkheid iets heel anders zeggen. Maar wat? Ik heb het nooit aan een Duitse moedertaalspreker durven vragen.

Aha-erlebnis

Het whatsappje van A. zondagmiddag was voor mij een heuse aha-erlebnis. Eindelijk werd bevestigd dat de mysterieuze uitdrukking niks met donsveren te maken had. Daar stond het, zwart op wit (nou ja, lichtgroen): de ware zegswijze luidt Pi mal Daumen. Dat sloeg nog steeds nergens op… Maar dat geldt ook voor het Nederlandse pak ‘m beet, wat mijn vader vaak bij een schatting gebruikt – dat heb ik ook altijd zoiets geks gevonden. Hoe dan ook, nu ik wist wanneer A. voor de deur zou staan, had ik nog plusminus een uur tijd om Pi mal Daumen op te zoeken.

Whatsappduim

Zo zit het: Pi mal Daumen is een rekenkundige formule samengesteld uit een op je duim (Daumen) gebaseerde afstandsmaat, maal (mal) het wiskundige getal pi  (3,141592653589793238462643383279…). Hoe die afstandsmaat in zijn werk gaat, laten de plaatjes op Wissen macht Ah! zien. Vermenigvuldig deze onnauwkeurige waarde met pi en voilà, daar is je ruwe schatting. Let op: deze methode is niet geschikt voor mensen met een whatsappduim. We willen geen afwijkingen.

Ah! Het mysterie was eindelijk opgelost en mijn zondag was gered. En wat blijkt? Vriendin A. is niet alleen goed in chatten, maar ook in schatten – want stipt één uur na haar appje belde ze aan.

Advertentie