Gabelflug

Foto: GabelflugIk heb een vriendin die het hele jaar door op reis is en tussendoor tijd inplant om te werken. Die indruk krijg je althans. Vorig weekend zat ze in Canada en een paar dagen later zag ik op Facebook ineens een foto van de Golden Gate Bridge. Toen wist ik al: dit is haar zoveelste Gabelflug

Open jaw

Niet toevallig heb ik de Duitse luchtvaartterm Gabelflug van mijn reislustige vriendin geleerd. Een paar jaar geleden gingen we samen vanuit Berlijn naar een congres in Sheffield. Onze heenvlucht ging van Berlijn naar de luchthaven East Midlands. Onze afspraak in Sheffield combineerden we met een uitstapje naar Londen, waar we met de trein naartoe gingen. Na shopping, sightseeing en chocoladetaart vlogen we uiteraard niet vanuit East Midlands terug naar Berlijn, maar vanuit Londen. Een Gabelflug verwijst dus naar een vliegroute waaraan niet de gebruikelijke twee, maar drie luchthavens te pas komen:  je vliegt van A naar B, maar van C terug naar A. Iemand moet blijkbaar gevonden hebben dat zo’n traject getekend op een landkaart er als een vork (Gabel) uitziet. De Engelstaligen hanteren een andere beeldspraak: zij noemen zo’n vluchttraject een open jaw. Dat begrip schijnt in Nederland ook in gebruik te zijn – althans is het de vertaling die Van Dale voor Gabelflug geeft. Al vind ik ‘vorkvlucht’ ook wel wat hebben.

Rondreis door de VS

Een Gabelflug is vooral handig als je een grote rondreis wilt maken. Eind 2013 maakten mijn vriend en ik een prachtige reis door het westen van de Verenigde Staten. We vlogen van Berlijn naar Los Angeles en reden na een paar dagen met een huurauto door naar San Francísco. We vervolgden onze reis langs diverse schitterende nationale parken. Ook de magnifieke Grand Canyon mocht niet ontbreken. In 16 dagen tijd legden we maar liefst 4380 kilometer met onze huurauto af. Daarvan heb ik er hooguit 100 gereden (ik ben geen held achter het stuur). Onze onvergetelijke reis eindigde in Las Vegas, waar ik in een casino 20$ gewonnen heb (gokken is, net als autorijden, niet aan mij besteed). Vanuit Las Vegas vlogen we, moe maar tevreden, terug naar Berlijn – met een tussenstop in Miami, waarvan we helaas niet meer hebben gezien dan de luchthaven .

Fernweh

Door mijn nieuwe baan heb ik helaas wat minder tijd gehad om blogposts te schrijven. Tijdens mijn werk heb ik veel met teksten uit de toerismesector te maken. Zo kom ik met Duitse woordenschat uit de reis- en luchtvaartsector in contact, zoals de Gabelflug. Maar ook krijg ik van die reisteksten ontzettende Fernweh (verlangen naar verre landen). Aan dat woord moet ik beslist eens een post wijden!

Advertentie