Bescherung

Foto: BescherungDe kerstdagen zijn voorbij en in Berlijn werden vandaag alweer de eerste cadeautjes omgeruild of teruggebracht naar de winkel. Niet iedereen is tevreden met wat hij op 24 december onder de kerstboom vond. Tot zover dus de schöne Bescherung

Bij het woord Bescherung zie ik altijd een kerstman voor me wiens lange witte baard wordt getrimd. En sinds dit jaar ook nog Chris, het arme schaap in Australië dat eindelijk verlost werd van 40 kg wol. Met scheren heeft Bescherung echter niks te maken. Bescherung komt van het werkwoord bescheren, ‘ten deel doen vallen’, ‘uitdelen’. Dat kennen we in het Nederlands alleen nog in de voltooide vorm, bv. de kerstboom is geen lang leven beschoren. Dat wil zeggen, na hooguit een paar weken in huis te hebben staan schitteren ligt de kerstboom alweer afgedankt in de goot (een trieste aanblik, die ik nauwelijks kan verdragen).

Pakjesavond

Bescherung is vergelijkbaar met het Nederlandse begrip pakjesavond, behalve dan dat die laatste traditioneel op 5 december valt. In Duitsland is het de gewoonte dat de kinderen op kerstavond (Heiligabend) cadeautjes krijgen – en tegenwoordig ook de volwassenen. De Bescherung begint traditioneel vaak rond 18 uur. Het verschilt van regio tot regio of de kerstman dan wel het Christkind (kerstkind) voor de geschenken onder de kerstboom zorgt (zie Wikipedia).

Chevy Chase

In Duitsland bestaat bovendien de uitdrukking eine schöne Bescherung. Die betekent zo veel als ‘een fijne verrassing’ – maar dan ironisch bedoeld (‘dat is me wat fraais!’). Ze is tegelijk de naam van een kerstkomedie met Chevy Chase uit de jaren tachtig, bij ons bekend als “(National Lampoon’s) Christmas Vacation“. Geef toe dat je ook hebt moeten lachen toen de kat door een kortsluiting in de kerstlampjes geroosterd werd. Of toen het toupetje van oom Lewis in brand stond.

Heb je al die hilariteit ten huize Griswolds gemist? Geen nood, wacht gewoon een jaartje af. Want elk jaar omstreeks Kerstmis komt Eine schöne Bescherung op de Duitse tv (natuurlijk niet als OmU maar Duits nagesynchroniseerd…).

Advertentie

Een gedachte over “Bescherung

Reacties zijn gesloten.