eierlegende Wollmilchsau

Foto: eierlegende WollmilchsauIn het oerwoud van vacatures sprong er gisteren eentje bijzonder in het oog. Een start-up in Berlijn (opgericht door Nederlanders) is op zoek naar een eierlegende Wollmilchsau. Wie voelt zich aangesproken?

Eieren, wol, melk en vlees

Pasgeleden had ik het al over feestvarkens en andere zwijnen. De Wollmilchsau is toen niet aan bod gekomen. Dat komt omdat dit Duitse beest een eigen post verdient (daar dringt een bevriende Berlijnse bloglezer overigens al een poosje op aan). Terwijl de Sau – denk aan onze zeug – maar een gemiddeld varken is, beschikt de Wollmilchsau over bijzondere kwaliteiten. Dit buitengewone beest verenigt het beste van schaap, koe en varken – en als ze ook nog eieren legt,  is het plaatje natuurlijk compleet. Kortom: de eierlegende Wollmilchsau staat voor een ideaal dat aan alle wensen en eisen voldoet. Al hebben veganisten daar misschien een ander beeld bij…

Schaap met vijf poten

Wanneer de eierlegende Wollmilchsau geboren is, is niet helemaal duidelijk, aldus de Gesellschaft für Deutsche Sprache. Er is al sprake van zo’n fantasiezwijn in een gedicht uit 1959, maar de eigenlijke uitdrukking schijnt sinds de jaren zeventig in gebruik te zijn. De uitdrukking is tegenwoordig populair op de arbeidsmarkt en dat geldt ook voor het Nederlandse equivalent. Terwijl Duitse werkgevers op zoek zijn naar een eierlegende Wollmilchsau, zoeken Nederlanders naar een schaap met vijf poten. Als je functieomschrijvingen leest, krijg je de indruk dat alleen ‘alleskunners’ een kans maken. Overal worden allrounders gezocht die in een handomdraai álles voor mekaar krijgen.

Eerder dit jaar ging iemand in de zorgsector al letterlijk op zoek naar de eierlegende Wollmilchsau (zie Bild). De hiervoor genoemde start-up is dus niet de eerste die op het idee gekomen is om er zo eentje te recruteren. Voor een interessante baan, welteverstaan, maar het vergt veel lef om te solliciteren!

Advertentie