Drahtseilakt

Foto: DrahtseilaktIk zette de tv aan en kon mijn ogen niet geloven: daar balanceerde een man met een fiets op een koord dat tussen twee bergtoppen was gespannen. Het bleek de Belg Kenny Belaey te zijn, die in de Alpen op 2700 meter hoogte over een zogenaamde slackline probeerde te fietsen (zie video). Een Drahtseilakt van jewelste!

Acrobatische toeren

Koorddansen (Du. Seiltanz) is één van de meest gewaagde acts in het circus. De acrobaten moeten heel erg voorzichtig zijn als ze op grote hoogte op het koord balanceren. De kunst van het koorddansen bestaat al heel lang. Sinds het begin van de 20ste eeuw worden er ook stunts op staalkabels (Drahtseil) doorgevoerd, bijvoorbeeld op duizelingwekkende hoogte tussen twee wolkenkrabbers. Een paar jaar geleden stak de Amerikaanse waaghals Wallenda op zo’n 426 meter lange kabel de Grand Canyon over. Dat is een Drahtseilakt in de letterlijke zin van het woord. Maar Drahtseilakt wordt juist vaak in figuurlijke zin gebruikt voor een moeilijke, riskante onderneming. De uitdrukking is vergelijkbaar met wat wij zouden noemen: ‘acrobatische toeren uithalen’. Het gaat dan bijvoorbeeld over een moeilijke politieke beslissing waarbij een compromis tussen tegengestelde belangen gevonden moet worden. Ten tijde van de ‘vluchtelingencrisis’ hoor je het begrip weer vaker voorbijkomen.

Circus

Bij een cursus didactiek op de Berlijnse universiteit introduceerde de docent een interessant kennismakingsspel. We moesten ons een circus voorstellen en vertellen welke rol wij in dat circus zouden hebben. Als Mirko zegt dat hij zichzelf als een acrobaat ziet, Marlene zichzelf als dompteur, en Julia een onopvallende toeschouwer wil zijn, dan krijg je al een beeld van hun persoonlijkheid. Die associatie helpt de docent om de cursisten alvast een beetje in te schatten én als deelnemer leer je zo je medecursisten een beetje kennen (“Oh ja, Jürgen is de clown van de groep en Detlef die zelfingenomen circusdirecteur.”) Dat spelletje maakte een geweldige indruk op mij en ik besloot het in mijn eerstvolgende college gelijk toe te passen. Viel dat even tegen! Mijn studenten waren verschrikkelijk verlegen en ze durfden nauwelijks Nederlands te praten, laat staan over zo’n abnormaal en onacademisch onderwerp als het circus. Ze verlangden zeker naar een ervaren hoogleraar taalkunde die gelijk met de deur in huis viel, zonder mal kennismakingsrondje… Ik heb dus nog acrobatische toeren moeten uithalen om hun vertrouwen terug te winnen en de draad van het college weer op te pakken. Mijn Drahtseilakt, als het ware.

Advertentie