Döner

Foto: Chicken DönerDöner macht schöner, zingt Tim Toupet op Mallorca en dat wordt door veel Duitsers beaamd. Ik weet niet of hij gelijk heeft, maar sinds een paar jaar ben ik fan. Van Döner welteverstaan…

Kebab

In de Benelux heb je kebab, shoarma en pita, maar bijna niemand weet precies welk voedsel achter die namen schuilgaat. (Gegrild vlees of gehakt? Schaap, lam, rund of kalf? In een stuk Turks brood of in een broodje? En wat zit daar dan nog bij?) Ook de oorsprong is onduidelijk: Turks, Arabisch, Libanees,…? Ik raak er althans zelf niet wijs uit. Döner in Duitsland daarentegen, en vooral in Berlijn, is een vaste waarde. De bereidingswijze – gemarineerd vlees op een verticaal ronddraaiend spit roosteren en er reepjes afsnijden – is eeuwen oud en stamt uit Turkije (Döner Kebab is Turks voor ‘draaiend vlees’) (zie 3Sat). Het eigenlijke gerecht zou begin jaren 70 zijn uitgevonden door Kadir Nurman, een Turk in Berlijn (zie NOS).

Salat alles?

Döner bestaat uit gekruid gegrild vlees in een stuk Turks brood (Fladenbrot) met salade en saus. Als je Döner bestelt, moet je een paar keuzes maken, maar die zijn niks vergeleken met de zeven keuzes voor een broodje bij Subway. De gewone Döner is meestal een mengsel van kalfs- en rundvlees maar je kunt op veel plaatsen ook Chicken Döner krijgen. Vervolgens heb je de keuze tussen drie sauzen: scharf, Kräuter of Knoblauch (pikant, met kruiden of met knoflook). Daarna vraagt de Turkse verkoper: “Salat alles?” en als je daar bevestigend op antwoordt, krijg je uien, sla, rode kool, stukjes tomaat en komkommer. Bij de aanbieders van Gemüsedöner krijg je er nog gebakken aardappelstukjes, paprika en aubergine bovenop met een paar druppels citroensap. Schapenkaas en extra kruiden zijn optioneel.

German Döner experience

Döner is een typisch gerecht dat je in Berlijn op bijna elke straathoek kunt vinden. Des te absurder is het, dat het gros van de toeristen bij één welbepaalde Dönerbude in de rij staat, namelijk bij Mustafas Gemüsekebap in Kreuzberg. Zijn geheim: als je na twee uur wachten uitgehongerd bent, smaakt alles verrukkelijk. Toeristen die graag in de rij staan voor Berlijnse specialiteiten kunnen een paar meter verder alweer aanschuiven voor Berliner Currywurst bij het al even beroemde Curry 36… Kom op, als je honger hebt, ga je toch gewoon naar één van de andere ca. 1300 Döner-kraampjes in de Duitse hoofdstad! Er zijn mogelijkheden te over, kijk maar bij deze tips.

In Los Angeles kun je tegenwoordig ook Döner krijgen, bij een zaak die Berlin’s heet en door twee opgeschoten Duitse broers uitgebaat wordt. Je moet er iets meer geld voor neertellen (ca. 8$ – in Berlijn betaal je gemiddeld zo’n 3€). Maar daar krijg je – naar Amerikaanse normen – gezond street food voor. Het spit draait in LA op volle toeren, Berlijns alledaagse handige hap wordt een heuse German Döner experience… en Kadir Nurman draait zich om in zijn graf.

Advertentie