Tussi, Uschi & Ische

Foto: Tussi & UschiTussi, Uschi en Ische – dat klinkt als een stel vrolijke tekenfilmfiguurtjes. Zoiets als Kwik, Kwek en Kwak. De drie namen verwijzen echter naar jongedames rondom ons.

In het Duitse taalgebied worden vrouwennamen vaak afgekort tot korte koosnaampjes die eindigen op -i: Stefanie wordt Steffi, Melanie wordt MelliUlrike wordt Uli, Veronika wordt Vroni. Volgens hetzelfde principe wordt Ursula ingekort tot Uschi. En Thusnelda tot Tussi. Wie bitte? Een Thusnelda ben ik persoonlijk nog nooit tegengekomen, maar dat is dus de voornaam waarvan Tussi afgeleid is. En Tussi kennen we in het Duits alleen maar als soortnaam voor een bepaald type meisjes/vrouwen.

Is Uschi een Tussi?

Een Tussi is wat we in Nederland een ‘trutje’ zouden noemen. Zwaar opgetut, ordinair gekleed, rondtrippelend op (te) hoge hakken, een beetje naïef en voortdurend aan het giechelen. Wij (vooral vrouwen) storen ons aan haar, zonder precies te kunnen beschrijven waarom. Kort geleden ontdekte ik dat de naam Uschi – eigenlijk het koosnaampje voor Ursula – hier gebruikt wordt als een soort synoniem voor Tussi. Een vriendin van me zegt bijvoorbeeld altijd Uschi als ze het heeft over de nieuwe vriendin van haar ex. En daarmee bedoelt ze natuurlijk niet ‘die leuke meid die eigenlijk Ursula heet’ maar eerder ‘de trut die mijn lief heeft ingepalmd en van wie ik de voornaam niet eens wil weten’. Uit onderzoek blijkt echter dat er met een Uschi ook positieve eigenschappen verbonden worden. Zo heeft Uschi een comfortabel leven: ze hoeft maar met haar lange kunstwimpers te knipperen en de mannen staan meteen in de rij om haar zware koffer te dragen. Mocht je nu zelf zin hebben om een Uschi te worden, dan kun je deze handleiding doornemen.

De snelste Ische

Foto: IscheMijn trouwe lezeres C. wees me hier in Berlijn op een affiche met de tekst ‘die schnellste Ische Europas’. Het woord Ische lijkt op het eerste gezicht een Berlijnse verbastering van Uschi, maar dat is helemaal niet het geval: Ische komt uit het Hebreeuws-Jiddisch en betekent ‘meisje, jonge vrouw’. Dit woord is niet toevallig gekozen: de affiche maakt reclame voor een joods sportevenement dat vanaf vandaag in Berlijn plaatsvindt, de European Maccabi Games. Een handleiding voor hoe je de snelste Ische van Europa kunt worden, heb ik nog nergens gevonden – maar ik vermoed dat een Tussi op hoge hakken weinig kans maakt.

Advertentie

2 gedachten over “Tussi, Uschi & Ische

Reacties zijn gesloten.