Schrankwand

Foto: SchrankwandBen je al eens in de huiskamer van een 65-plusser geweest? Dan stond je beslist al oog in oog met een Schrankwand. Het fenomeen is niet uitsluitend Duits, maar als je met een oudere Duitser over binnenhuisarchitectuur wilt praten, moét je dit woord kennen.

Monumentale kast

Vrienden van me vroegen advies aan een binnenhuisarchitect toen ze hun nieuwe appartement wilden inrichten. Hij adviseerde om in de woonkamer één muur donkergrijs te schilderen en in de hele ruimte geen kasten neer te zetten. Dat vond ik waanzinnig modern en stijlvol, maar waar laten ze in godsnaam al hun spullen? Een huiskamer zonder kast: dat was ondenkbaar in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Integendeel, de kast moest minstens tweederde van de woonkamer in beslag nemen.  Hij was een monument waarop alle ogen gericht waren. Je zette er de vijftigdelige encyclopedie in, de collectie gekleurde bowlglaasjes stond er netjes in het gelid en uiteraard was er ook een ruim vak gereserveerd voor de tv. In het Duits is deze monumentale, ‘wandvullende’ kast bekend als Schrankwand. Op maat gemaakt, robuust en bedoeld om een leven lang mee te gaan. Geen wonder dat je de authentieke Schrankwand nog aantreft in de huiskamers van bejaarde Duitsers. Indrukwekkend – maar dan vooral omdat hij spuuglelijk is.

Vijftigdelige encyclopedie

Tegenwoordig is de kast niet langer het middelpunt van de woonkamer. De televisie heeft die plek ingenomen: in veel woonkamers lijkt het hele interieur rond om de flatscreen te zijn opgebouwd. In andere neemt de tv zelfs een hele wand in beslag. Desondanks blijft de Schrankwand in Duitsland nog steeds een populair meubelstuk, maar iets bescheidener van formaat en in een moderne uitvoering. De ouders van een Duitse vriend hebben er bijvoorbeeld eentje in zwart-wit met ingebouwde gekleurde sfeerverlichting.

Oud glaswerk is gelukkig weer ‘in’ – retro, vintage, of zoiets – dus dat kan gewoon in de nieuwe Schrankwand blijven staan. De vijftigdelige encyclopedie daarentegen ligt afgedankt bij het oud papier. Anno 2015 zet je liever een digitale fotolijst neer en etaleer je je iPad in een hip luidsprekerdock.

Advertentie

2 gedachten over “Schrankwand

  1. …aka Anbauwand (das Ost-Äquivalent) – und alles nach Möglichkeit in Gelsenkirchener Barock 😉

  2. Toen mijn oom en tante eind Jaren ’60 van Nürnberg naar een plaatsje in de buurt gingen verhuizen, vonden ze hun meubelen (nog gered tijdens een groot bombardement in WO II) zo raar staan in het nieuwe huis en besloten ze een Schrankwand aan te schaffen, die prima in de huiskamer paste en waar behalve mijn ooms complete fossielen- en edelstenenverzameling ook de complete Brockhaus Encyclopedie en een grote hoeveelheid boeken over Egyptische kunst en Venetië pasten. Daarna is het meubel nog een keer naar de omgeving van Garmisch-Partenkirchen verhuisd en bleek uiteindelijk ook te passen in de kamer van het Nürnberger Altenheim, waar Onkel en Tante uiteindelijk terechtkwamen. Gelukkig maar, want mijn oom kon niet zonder zijn Brockhaus en zijn boeken over Egypte en mijn tante was erg gehecht aan de Schrankwand.

Reacties zijn gesloten.