Pauschalreise

Foto: Pauschalreise MallorcaOnze reisjes hoeven gelukkig niet zo lang van tevoren gepland te worden als die van de queen (ze komt deze week naar Berlijn voor een staatsbezoek). Wij moeten onze zomervakantie nog boeken. Pauschalreise tijdens het hoogseizoen – is dat een goed idee?

Geheel verzorgd

De Pauschalreise is een vaste waarde voor vakantievierende Duitsers. De naam staat voor de reisformule die volgens Van Dale in het Nederlands een “geheel verzorgde reis” heet. Al klinkt die benaming nogal plechtig en associeer ik ze meer met een koninklijk staatsbezoek dan met een doorsnee zonvakantie. De Pauschalreise is vooral lekker makkelijk, want je boekt ineens het hele pakket (pauschal = globaal, alles inbegrepen): vervoer met het vliegtuig, transfer naar het hotel, verblijf en eventueel ook maaltijden. Kortom, alles is vooraf betaald en je hoeft niks meer te regelen. Kies je voor all-inclusive, dan hoef je ter plekke het hotel niet meer uit en kun je schransen tot je erbij neervalt (je ligt toch al de hele tijd languit).

Malle bejaarden

Afgelopen winter kozen wij voor een Pauschalreise met halfpension op Malle (typisch Duits, inderdaad). Het was laagseizoen en in het hotel logeerden voornamelijk Spaanse bejaarden. Ik heb hun gedrag in het restaurant grondig bestudeerd en zou er een boek over kunnen schrijven – maar ik beperk me tot een paar impressies.

Dresscode

Waarom komen veel dames met een sjaal naar het restaurant? Simpel. Duitsers staan erom bekend dat ze in de zomer ligstoelen rond het zwembad reserveren door er vóór zonsopgang hun badlaken neer te leggen. Dit principe wordt ook in het restaurant toegepast, maar dan met een sjaal over de stoelleuning. De bejaarde dames verschijnen overigens opvallend opgetut bij het avondeten. Glittertruien zijn duidelijk in de mode bij 65-plussers. In mijn jeans en fleece voelde ik me een beetje underdressed tussen al die pailletten en epauletten. Totdat ik het doel van hun uitsloverij ontdekte: ná het eten willen zij de show stelen op de dansavond in de feestzaal.

Turista

De belangrijkste uitdaging is: hoe benader je het buffet? De meeste hotelgasten handelen volgens het principe ‘aanvallen en volladen’. Hup, vlees op je bord, vis erbij, spaghetti bolognese eroverheen en gebakken aardappels niet vergeten. Want anders gaan de anderen met al dat lekkers aan de haal! Geen wonder dat bij al die variatie op één bord de turista wel eens wil toeslaan. En dan heb ik het nog niet over hygiëne gehad. Smerige hotelbezoekers zitten er altijd tussen. Een Spaanse bejaarde zette een bepoteld bord gewoon terug op de stapel… bah! Sommige ouderen nemen het uit pure onhandigheid niet zo nauw met hygiëne. Wij zagen zo’n oude glittertrui een bolletje ijs *met de hand* uit de scheplepel rapen. Tja, met een ijslepel omgaan is niet voor iedereen weggelegd. En anderen hebben gewoon een bord voor hun kop! Zo bemerkten we een asociale man die het buffet langs de áchterzijde benaderde. Hij leek niet eens verwonderd over het feit dat alle opscheplepels zich aan de andere kant bevonden. Hij laadde onverstoorbaar zijn bord vol en liet de lepels gewoon ‘verkeerd om’ liggen.

Kruimeldief

Geroosterd brood is een apart hoofdstuk. Bij het ontbijtbuffet staat een grote toaster met een lopende band waar de gast zijn boterhammen op legt, die vervolgens (tergend langzaam) door het apparaat rollen en er geroosterd uit komen. Blijf erbij staan en bewaak jouw boterhammen nauwlettend. Een ongeduldige oude heer wou er namelijk met de toast van mijn reisgezel vandoor gaan – en die kon hem gelijk op de vingers tikken! Een nog brutalere oude Spanjaard aan tafel naast ons had zijn brood te lang in de rooster laten liggen en begon de zwarte plekken er tussen onze tafels af te schrapen. De kruimels vlogen in het rond en wij waren not amused.

Eigenlijk gaat een Pauschalreise met heel wat ergernis en stress gepaard. De queen zou het aan haar Kreislauf krijgen van zo veel onbeholpen- en onbeschoftheid! Misschien moeten we voor komend seizoen toch maar een andere reisformule kiezen.

Advertenties

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.