Laubenpieper

Foto: LaubenpieperMijn ouders waren in Berlijn op bezoek, het was mooi weer en ideaal om de Laubenpieper in zijn natuurlijke biotoop te bestuderen. Laubenpieper – dat klinkt als een bedreigde vogelsoort…

Je eigen piepers

Laubenpieper is een schertsende benaming voor de eigenaar van een volkstuin. De gevoelswaarde van het woord is vergelijkbaar met die van de Hollandse brugpieper. Waarschijnlijk verwijst de pieper inderdaad naar een vogel; de Laube, een tuinhuis of blokhut, is het nestje waarin de Laubenpieper zich terugtrekt (vgl. Duden). De volkstuinder ontvlucht het drukke stadsleven om op zijn eigen stukje grond te tuinieren, te ontspannen en te barbecueën met de (klein)kinderen. Om even het ‘eigen huis, plek onder de zon’-gevoel te hebben. Mijn ouders stelden bij hun observatie van de Berlijnse Laubenpieper vast dat de moestuin uit de mode is. De Laubenpieper wil liever worsten roosteren dan zijn eigen piepers rooien.

Tuinkabouters

Een bedreigde soort is de Laubenpieper allerminst. De volkstuintjes zijn in Berlijn ‘dik gezaaid’: vooral langs de spoorlijnen zijn er heel wat complexen, zogenaamde Kleingartenkolonien met idyllische namen als Parkheim, Ruhwald en Abendruh. De volkstuintjes zijn echter zo populair dat er vaak lange wachtlijsten zijn om er eentje te bemachtigen. Op haar website legt de stad Berlijn uit hoe dat werkt, welke kosten er met een Kleingarten verbonden zijn en welke regels er gelden. Zo zijn tuinkabouters welkom, maar een konijnenfamilie niet. En het is het verboden om je Gartenlaube te verhuren. (Voordat iemand bij airbnb op het idee komt!)

Advertenties

Een gedachte over “Laubenpieper

  1. Heb ooit een typisch Berlijns synoniem gehoord voor Kleingartenkolonie, nl. Kleinkistendorf. Verder bestaat voor volkstuintje ook het woord Schrebergarten, genoemd naar Moritz Schreber, die voor volkstuintjes ijverde.

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.