Schnitzeljagd

Foto: SchnitzeljagdBij Schnitzeljagd denk je als Nederlandstalige misschien aan een troep hongerige Duitsers die eropuit trekt om verse lappen vlees te pakken te krijgen. Want dat past bij het clichébeeld van Duitsland: grote porties Bratwurst en Schnitzel mit Pommes.

De Schnitzeljagd is echter geen jachtuitstap-met-aansluitende-schranspartij, maar het woord verwijst naar een speurtocht. Schnitzel en Schnipsel zijn benamingen voor ‘een afgesneden stukje’ – dat kan een papierknipsel zijn of een lapje vlees. De Schnitzeljagd of Schnipseljagd is van oudsher een spel voor kinderen waarbij ze een spoor van snippers, steentjes, pijlen etc. moeten volgen. (Een spoor van stukken vlees lijkt me meer iets om wolven mee te entertainen.) Aan het eind van de speurtocht krijgen de kinderen een beloning.

Hidden Cash

Ook (jong)volwassenen hebben plezier in een Schnitzeljagd. Tijdens de kennismakingsweken op de universiteit worden bijvoorbeeld speurtochten georganiseerd om nieuwe studenten wegwijs te maken. De speurtocht is natuurlijk nog spannender als er een leuke beloning wacht. Vorige zomer kropen mijn vriend en ik tijdens de Hidden Cash-speurtocht op handen en knieën door het Tiergarten-park op zoek naar enveloppen met geld (zonder succes, overigens). Er zijn dus tal van mogelijkheden; de modernste versie van de speurtocht is waarschijnlijk het zogenaamde geocaching, waar gps-apparatuur aan te pas komt.

Tee und Kuchen

Vandaag werd er in Berlijn een speurtocht georganiseerd waarmee je tickets voor een muziekfestival kon winnen. Leuk, natuurlijk, maar ik had vanmiddag mijn eigen interpretatie van de Schnitzeljagd. Ik heb een berg tijdschriften doorgespit op zoek naar grappige en toepasselijke knipsels. Daarmee heb ik een ouderwetse collage geknutseld voor een jarige vriendin. De beloning voor al dat speurwerk? Een enthousiaste jarige én een lekker stuk Kuchen (zonder de Kaffee, uiteraard).