Mettigel

Foto: MettRauw gehakt, op smaak gebracht met kruiden, is in verschillende culturen een specialiteit. Belgen eten geprepareerd (runder)gehakt of ‘preparé’ op de boterham, Nederlanders kennen filet americain. Duitsers smeren een rauwe varkensgehaktbereiding die ze Mett of Hackepeter noemen op hun broodje (Mettbrötchen). Ze serveren Mett ook bij een koud buffet.
Je wilt natuurlijk geen vormeloze klomp gehakt op tafel storten. Daar heeft Duitslands culinaire elite een oplossing voor gevonden: de Mettigel (‘gehakt-egel’).

Het concept van de Mettigel is simpel. Je boetseert een berg gehakt tot een gladde bol. Die versier je met uisnippers of met zoute stengels (Salzstangen) – en klaar zijn de stekels. Je kunt ook prikkers met blokjes kaas en stukjes augurk nemen. Tot slot krijgt de feestelijke egel olijven of zilveruitjes als ogen. Tadaaa! Onder het motto ‘creatief met gehakt’ kunnen de liefhebbers andere (on)smakelijke varianten in deze video bekijken.

Nu je de Mettigel kent, begrijp je de heftige reacties op een lijst die momenteel op internet circuleert met ongewone voornamen die recent op de Duitse burgerlijke stand werden ingeschreven. Daaruit blijkt namelijk dat er in Duitsland ten minste één Matt-Eagle rondloopt. Maar in vergelijking met Despot heeft dat jongetje nog veel geluk gehad.

Advertenties

4 gedachtes over “Mettigel

  1. De video is helaas niet te bekijken vanuit Nederland (Diese Video steht in Ihrem Land aus uhreberrechtlichen Gründen nicht zur Verfügung…) 😦

  2. ik geniet van je leuke stukjes. En bij dit stukje vroeg ik me af…wij kennen hier de metworst ofwel droge worst…..rauw vlees met n velletje eromheen. Zou dat ook vanuit duitsland komen?

    1. Bedankt voor de reactie! Inderdaad, ‘metworst’ is ook in Nederland bekend! Het woord ‘met’ is verwant met het Duitse ‘Mett’ en ook met het Engelse ‘meat’. Volgens de Etymologiebank (http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/metworst) bestond in het Nederlandse taalgebied de benaming ‘met’ voor ‘gehakt varkensvlees’ al in de middeleeuwen.

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.