Kita

Foto: KitaIk werkte nog niet zo lang in Berlijn en we zaten met een paar collega’s te vergaderen. “Ich muss leider los,” zei collega B. rond 16:00 uur. Ze moest dringend vertrekken want ze moest haar zoontje bij Nikita ophalen. Ik begon gelijk de oude hit van Elton John te neuriën. En ik vroeg me af: is die Nikita een man of een vrouw?

Van die dubbelzinnigheid in zijn liedje had Elton John in 1985 bewust gebruik gemaakt. Terwijl hij in werkelijkheid zijn gevoelens voor een mannelijke DDR-grenssoldaat bezong, staat in de videoclip een aantrekkelijke soldate bij de Berlijnse muur te poseren.

Hoe dan ook, een paar weken later vermeldde collega M. dat hij zijn dochtertje net naar Nikita had gebracht. Oh! Het leek me wel een gezellig idee dat die Nikita op alle kinderen paste terwijl hun ouders op onze afdeling werkten. Dan was ze zo iemand die we in België een onthaalmoeder noemen. Al kon Nikita natuurlijk net zo goed een moderne onthaalvader zijn. Ik vroeg het me af.

Toen ik op een dag langs een pleintje met krijsende kinderen fietste waar in grote letters “Kita op de poort stond, begon het mij te dagen. Wat een misverstand. Kita is de Duitse benaming voor kinderdagverblijf! Die afkorting van twee lettergrepen is heel wat handiger dan het drie keer zo lange Kindertagesstätte.

Intussen ben ik helemaal aan het woord Kita gewend. Ik kijk er zelfs niet meer van op als werkende hondenbezitters hun viervoeter naar de Hundekita brengen. Maar dat liedje van Elton John heb ik iedere keer weer in mijn hoofd.

Advertentie

2 gedachten over “Kita

  1. Het is wel duidelijk dat het ‘Nikita’-verhaal enkele jaren geleden speelt. Vandaag zou het geen van die Russophobe Duitsers meer in zijn hoofd halen om de kinderen bij ene ‘Nikita’ af te geven! 😉
    ‘Kindergarten’, tot de jaren negentig nog gebruikt in het Oosten, vind ik trouwens mooier. Dat heeft zoiets van locus amoenus.

    1. Bis ich nach Berlin kam, kannte ich nur “Kindergarten” wobei bekannt war, dass es in Berlin “Kinderläden” gibt. Der Kindergarten wurde dabei auch immer so benannt und nicht abgekürzt – inzwischen habe ich aber auch dort (im tiefsten Westdeutschland) schon manchmal von “Kiga” gehört.
      Naja, alles besser als “Großpflegestelle”…

Commentaar schrijven

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.