Kunstbanause

KunstbanauseMijn wederhelft is punkrocker en ik ben iemand die niet kan kiezen tussen pop en grunge. Kortom: klassieke muziek zul je bij ons niet uit de boxen horen schallen. Maar als een vriendin meespeelt in een orkest, willen we onze grenzen graag eens verleggen en nieuwe genres leren kennen. En dus gingen wij afgelopen weekend naar de Großer Sendesaal im Haus des Rundfunks om een klassiek concert van het sympathieke Lietzeorchester bij te wonen.

Zoiets brengt wel wat vragen en uitdagingen met zich mee. Wanneer mag je precies applaudisseren? Wat onderscheidt een hobo van een klarinet? Waarom is de halve zaal verkouden (en slagen ze erin hun hoestbuien netjes in te houden tot de pauzes)? Om eerlijk te zijn, schaamden mijn gezelschap en ik ons een beetje. Het werd ons pijnlijk duidelijk dat we echt te weinig van Tsjaikovsky en symfonieën en viola’s afweten om ten volle van zo’n klassiek concert te genieten. Maar ik vond het desondanks op mijn eigen manier indrukwekkend: de speciale locatie, al die verschillende instrumenten en talenten (vooral dat van de vriendin), de overweldigende akoestiek, en hoe het gesnuif van de dirigent daar toch nog bovenuit te horen was.

Mijn Duitstalige gezelschap daarentegen voelde zich niet zo op zijn gemak in de concertzaal. Hij concludeerde dat hij waarschijnlijk een Kunstbanause is. Bedoelde hij zoiets als een ‘cultuurbarbaar’? Wikipedia meldt dat het Duitse woord Banause van de oude Grieken afstamt. De Griekse benaming verwees oorspronkelijk naar een soort arbeider in loondienst, waar men op neerkeek. De Kunstbanause is dan een persoon die geen verstand heeft van kunst en een gebrek heeft aan fijnzinnigheid. Maar iemand die zo’n antiek woord gebruikt, moet toch wel gecultiveerd zijn. En punkrock is toch ook kunst?

Advertentie