Kaffee und Kuchen

Kaffee und KuchenKaffee & Kuchen is echt een begrip in Duitsland. Wat houdt het in? Laat in de middag nemen veel Duitsers een kop koffie met iets lekkers erbij. De naam doet misschien vermoeden dat Kuchen naar een ordinaire droge koek verwijst, maar in werkelijkheid worden er allerlei vormen van gebak mee aangeduid.

Kuchen kan bijvoorbeeld een stuk marmercake zijn, cheesecake, vruchtenvlaai, bladerdeeggebak, een puddingbroodje of een Pfannkuchen (geen pannenkoek, maar een Berliner bol gevuld met vruchtenmoes). Zodra het gebak een aanzienlijke laag slagroom, crème of marsepein bevat, noemen Duitsers het meestal Torte. Dat is de luxueuze variant die ze zichzelf vooral in het weekend gunnen. Al ben ik niet zo’n fan van tradities, aan Kaffee & Kuchen doe ik altijd mee.

Er is echter een schaduwzijde. Ik heb het gevoel dat het hier in Berlijn zo’n beetje ‘alles of niks’ is. Want hoe groot de verwennerij bij de formule Kaffee & Kuchen is, des te soberder gaat het eraan toe als je in het gemiddelde café een gewone kop koffie of thee bestelt. Na acht jaar zoek ik nog steeds tevergeefs naar een chocolaatje of een koekje. En geloof me, de teleurstelling blijft.

Advertentie

Een gedachte over “Kaffee und Kuchen

  1. Nog iets: toen ik me aanmeldde bij deze blog werd ik meteen ‘geduzt’ door het systeem. Dit gebeurt ook in ‘hippe’ winkels of cafés. Ook zo’n verschrikking van de moderne tijd!

Reacties zijn gesloten.